Tuesday, May 11, 2010

SILAP MASAK MEE SEGERA TU

Di Malaysia ni siapa yang tak kenal mee magee. Satu jenama yang menjadi ikon kepada mee mee ramen atau mee segera yang pada awalnya dicipta oleh seorang Jepuni. Kecil, besar, tua, muda semua sudah pasti pernah makan sebungkus mee segera. Yang malas masak, yang tak sempat masak yang nak jimat wang, yang tak cukup wang pasti mee segera jawapannya.

Ok. Tapi memasak mee yang kita dok amal tu betulkah.Selamatkah. Kalau dilihat pada iklan di kaca TV memang mudah , tentu selamat. Belum tentu! Pada kebiasaannya kita memasak mee segera cukup mudah. Masak air sampai mendidih.Ambil gunting, potong, keluarkan mee, Masukkan ke dalam mangkuk yang berisi air panas. Gunting bungkusan serbuk perasa atau supnya.Tuang ke dalam mangkuk tadi. Tunggu 3 atau 4 minit. Balik-balikkan beberapa kali untuk meratakan serbuk perasa.Makan. Kenyang!
Itu cara lama. Dan mengikut kajian para pengkaji makanan, tidak betul. Tidak berfaedah kata mereka. Malah memudratkan pula kepada tubuh badan kita. Mengapa begitu?Ini dia jawapannya.
Memasak mee begini khabarnya akan menukarkan struktur molekul MSG atau Aji no moto (memang tidak dapat dielakkan lagilah) dan menyebabkannya menjadi toksik! Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa mee segera ni sebenarnya disaluti lapisan luarnya dengan lilin semasa pemprosesan di kilang. Dan khabarnya kesan lilin ini memerlukan 4-5 hari barulah ia boleh disingkirkan melalui sistem perkumuhan badan kita. Lamakan!

Cara memasak yang betul:

1. Rebus terlebih dahulu mee segera tu dengan air panas
2. Bila mee masak, keluarkan mee dan sejatkan air. Tuang/buang air rebusan mee tu. (mengandungi lilin).
3. Rebus sekali air hingga mendidih.. Masukkan mee. Tutup api. Pada ketika inilah kita memasukkan perencah sup dan lain-lain bahan penyedap. Lepas tu barulah boleh makan. Susah dan lambat jugak nu. Kalau nak mee tu sedikit kering, atau tidak basah, keluarkan mee tersebut, taburkan perencah sup, kacau rata-rata dan makan. Kalau nak kering lagi, tos mee tu terlebih dahulu.

Sunday, May 9, 2010

ANTOSIANIN UNTUK MATA

Tanpa mengira usia , kesihatan mata perlu dijaga kerana semua dari kita amat memerlukan khidmatnya seumur hidup kita. Bilberi banyak dicadangkan untuk kesihatan mata kerana kandungan antosianinnya yang tinggi.
Kepentingannya kepada mata adalah kerana kebolehannya dalam merangsang peredaran darah dan oksigen yang lebih baik ke mata sangat diperlukan untuk mata yang sihat. Keadaan ini juga memberi kesan dalam melegakan simptom-simptom keletihan dan ketidakselesaan mata. Dengan sebab itulah mereka yang sering mengalami keletihan yang mungkin berpunca daripada penggunaan komputer atau sebarang kerja yang memerlukan penumpuan mata kan memperolehi manfaat daripada pengambilan ekstrak bilberi.
Antosianin merupakan pigmen berwarna merah ungu yang boleh dijumpai dalmtisu-tisu tumbuhan seperti daun, bunga atau buah. Selain memperbaiki penghantaran oksigen dan darah ke mata, ekstrak bilberri banyak disarankan atau kesihatan mata sifat antioksidannya. Antosianin juga melindungi sel endothelial pada membran daripada menjadi tegar dan menjadikan kapilari lebih fleksibel.
Ekstrak bilberi juga dapat mempercepatkan pemulihan rosopsin. (Rodopsin ialah pigmen peka cahaya yang terdapat pada rod retina). Justeru , pengambil supplemen ini membantu penglihatanwaktu siang dan malam. Untuk kesan terbaik, ambillah bilberi dengan kombinasi herba seperti eyebright, lycium dan lutein.
Kesemua makanan ini berfaedah untuk mata kerana mengandungi mineral dan nutrien.
Retina mudah terdedah kepada tekanan oksidatif kerana penggunaan oksigen yang tinggi, nisbah asid lemak poli tak tepu berantai panjang yang tinggi serta terdedah kepada cahaya.
Ambillak makanan yang mengandungi nutrien radikal bebas seperti beta karotena, vitamin A, C, E serta zink dan selenium untuk melindungi mata daripada radikal bebas. Vitamin dan nutrien ini tentunya sesuai untuk kesihatan mata , apatah lagi di kalangan golongan berusia.
Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang segar adalah perlu untuk membekalkan vitamin dan mineral bagi mengekalkan struktur sel mata. Lobak merah, bayam, sayuran hijau serta buah-buahan dan sayur-sayuran perlbagai warna dapat membekalkan pigmenkarotenoid untuk kesihatan mata serta menutralkan radikal bebas.

Meringankan Simptom Kencing tak lawas

Risiko pertambahan saiz kelenjar prostat seringkali meningkat sejajar dengan usia seorang lelaki .
Pertambahan saiz kelejar ini seringkali menimbulkan petanda seperti kencing tak lawas. apayangpenting seseorang perlu membuat pemeriksaan doktor untuk mengenalpasti punca yang sebenar.
Pembesaran saiz prostat yang bukan bersifat kanser ini banyak dikaitkan dengan perubahan hormon. Biasanya saiz prostat adalah sebesar saiz kacang walnut, namjn pembesarannya membesar apabila apabila selepas melewati usia 40an.
Pembesar saiz kelenjar ini boleh menjerut atau menyempitkan salur bagialiran air kencing, dengan itu ia memberi kesan kepada proses pembuangan air kencing. Keseriusan masalah kencing ni juga berbeza dan ia boleh dipengaruhi oleh tahap pembesaran.
Sekiranya ia didapati oleh sebab pembesaran kelenjar prostat tau dikenali sebagai benign prostatic hyperplasia (BPH) anda boleh supplemen herba tersebut. Herba tersebut, saw palmetto merupakan herba yang paling popular digunakan untuk melegakan simptom-simptom yang berkaitan dengan dengan pembesaran prostat. Saw palmetto mengandungi fitosperol dan banyak digunakan sebagai herga tradisi untuk meringankan simptom-aimptom kencing tak lawas.
Baji labu pula digunakan oleh ahli herba dan ahli naturopati untuk merawat masalah prostat. Manfaat herba ini adalah dikaitkan dengan kandungan asid-asid lemak perlu, zink dan sterol tumbuhannya.
(dipetikdari Majalah pancaindera)