Tuesday, May 11, 2010

SILAP MASAK MEE SEGERA TU

Di Malaysia ni siapa yang tak kenal mee magee. Satu jenama yang menjadi ikon kepada mee mee ramen atau mee segera yang pada awalnya dicipta oleh seorang Jepuni. Kecil, besar, tua, muda semua sudah pasti pernah makan sebungkus mee segera. Yang malas masak, yang tak sempat masak yang nak jimat wang, yang tak cukup wang pasti mee segera jawapannya.

Ok. Tapi memasak mee yang kita dok amal tu betulkah.Selamatkah. Kalau dilihat pada iklan di kaca TV memang mudah , tentu selamat. Belum tentu! Pada kebiasaannya kita memasak mee segera cukup mudah. Masak air sampai mendidih.Ambil gunting, potong, keluarkan mee, Masukkan ke dalam mangkuk yang berisi air panas. Gunting bungkusan serbuk perasa atau supnya.Tuang ke dalam mangkuk tadi. Tunggu 3 atau 4 minit. Balik-balikkan beberapa kali untuk meratakan serbuk perasa.Makan. Kenyang!
Itu cara lama. Dan mengikut kajian para pengkaji makanan, tidak betul. Tidak berfaedah kata mereka. Malah memudratkan pula kepada tubuh badan kita. Mengapa begitu?Ini dia jawapannya.
Memasak mee begini khabarnya akan menukarkan struktur molekul MSG atau Aji no moto (memang tidak dapat dielakkan lagilah) dan menyebabkannya menjadi toksik! Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa mee segera ni sebenarnya disaluti lapisan luarnya dengan lilin semasa pemprosesan di kilang. Dan khabarnya kesan lilin ini memerlukan 4-5 hari barulah ia boleh disingkirkan melalui sistem perkumuhan badan kita. Lamakan!

Cara memasak yang betul:

1. Rebus terlebih dahulu mee segera tu dengan air panas
2. Bila mee masak, keluarkan mee dan sejatkan air. Tuang/buang air rebusan mee tu. (mengandungi lilin).
3. Rebus sekali air hingga mendidih.. Masukkan mee. Tutup api. Pada ketika inilah kita memasukkan perencah sup dan lain-lain bahan penyedap. Lepas tu barulah boleh makan. Susah dan lambat jugak nu. Kalau nak mee tu sedikit kering, atau tidak basah, keluarkan mee tersebut, taburkan perencah sup, kacau rata-rata dan makan. Kalau nak kering lagi, tos mee tu terlebih dahulu.

No comments:

Post a Comment