Tips Menangani Anak
1) Jangan pukul anak dari lutut keatas
2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control
3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintificnya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak
Sabda Rasulullah s.a.w. "Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)" dimana yang nak dipukul tu? Tapak kakinya ... bukan muka, punggung, telinga dan ditempat-tempat yang sensitif... itu salah...
"Jika dia bijak dan menang dalam sebarang pertandingan sekolah, ucapkan tahniah. Tidak salah kita cium atau peluk mereka sebagai tanda penghargaan. Kala umur mereka 14 hingga 21 tahun jadikan kawan. Tetapi selalunya usia beginilah ibu bapa mula merenggangkan hubungan dan ini menyebabkan anak derhaka". Yang penting anak-anak harus dilatih sembahyang jemaah bersama, latih cium tangan dan peluk penuh kasih dan sayang, maka mereka tidak akan tergamak menderhaka.
"Saya pernah tinjau, anak-anak yang lari daripada rumah, berpunca daripada rasa bosan. Belum sempat letak beg sekolah, ibu dah suruh macam-macam. Si anak rasa tertekan dan menyampah dengan persekitaran dan rumahnya. Boleh disuruh tetapi berikan hak mereka di rumah. Yang penting dia balik ke rumah suka, dan pergi sekolah pun seronok. "Mungkin ibu bapa punya alasan tidak rapat dengan anak-anak kerana sibuk. Kita boleh lace w:st="on"cuba lace cara lain, balik di tengah malam, anak-anak sudah tidur, pergi bilik dan cium dahinya. Hubungan rohani tetap subur, walaupun anak tidur tetapi jiwanya sentiasa hidup.
" Jangan kita tunjuk sikap kita yang panas baran, pemarah dan ada kuasa veto kepada mereka, jangan suka mengherdik mereka dengan perkataan "bodoh, kurang ajar, sumpah seranah dan sebagainya yang merupakan doa kepada mereka". inilah yang menyebabkan mereka derhaka kepada kita...
DOA ANAK-ANAK TERMAKBUL
Lazim orang tua, pantang anak menegur walaupun tahu mereka bersalah. Jangan rasa tercabar kerana pesan orang tua-tua, bisa ular tidak hilang walau menyusur di bawah akar. Sayyidina Umar berkata, kanak-kanak tidak berdosa dan doa mereka mudah diterima. Begitu juga dengan Rasulullah, kalau berjumpa anak-anak kecil, Baginda cukup hormat dan sayang sebab anak-anak tidak berdosa. Lagipun kanak-kanak kalau menegur memang ikhlas dan jangan ambil endah tidak endah. Perasaan anak juga mesti dihargai, sesetengah orang tua kurang bercakap dengan anak-anak. Kalau menegur pun dengan ekor mata dan herdikan. Si anak rasa tersisih dan tidak dihargai. Kepada kawan tempat mereka mengadu, bila jumpa kawan baik tidak mengapa, tetapi jumpa yang samseng, ia sudah tentu membawa padah.
BERTAUBAT SEBELUM MELARAT
Jika Tuhan menurunkan hidayah, segeralah insaf dan bertaubat. Tetapi apa caranya jika orang tua telah meninggal sedangkan sewaktu hidupnya kita derhaka dan melawan mereka? Bila insaf, selalulah ziarah kubur emak ayah kita dan bacakan ayat-ayat suci untuknya. Jumpa semula kawan-kawan baik ibu atau jiran-jiran yang masih hidup dan buat baik dengan mereka. Sedekah ke masjid atas nama ibu ayah. Walaupun ibu ayah sudah meninggal, minta maaf berkali-kali semoga ibu redha dan Allah ampunkan dosa. Allah maha pengampun dan luas rahmatnya. Tetapi jangan ambil kesempatan buat jahat kemudian bertaubat. Hidup tidak tenteram atau bala turun. lace w:st="on"Cuba lace kita perhatikan kemalangan yang berlaku setiap hari. Misalnya tayar kereta pecah, jangan lihat dengan mata kasar, selidik apa salah yang telah kita buat hari ini. Pertama bagaimana hubungan kita dengan Tuhan, jika semuanya baik, turun ke peringkat kedua, bagaimana pula hubungan dengan ibu? "Pastikan hubungan dengannya sentiasa harmoni dan lancar. Tidak rugi menjalinkan hubungan yang baik kerana hayat mereka bukanlah terlalu panjang untuk bersama kita."
HUBUNGAN DENGAN BAPA
Lazim ibu yang dilebihkan, sedangkan bapa menjeruk perasaan kerana tidak dipedulikan anak-anak. "Hubungan dengan bapa sepatutnya sama dengan ibu tetapi dalam konteks Islam, kalau berlaku pertembungan, nabi suruh utamakan ibu dahulu. Tiga kali ibu barulah sekali kepada bapa." Bagaimanapun sebaik-baiknya, kasih sayang dan perhatian biar sama agar kedua-duanya tidak berkecil hati. Begitu juga dengan nenek, walaupun kata-katanya ada yang mengarut tetapi jangan melawan di depan mereka. Sebenarnya golongan nyanyuk dan tua mencabar kesabaran kita. Walaupun Allah tidak ambil kira kata-kata mereka tetapi kita wajib mentaati dan menghormati golongan tua."
USAH DERHAKA KEPADA MENTUA
Mentua mesti dimuliakan seperti kita menghormati orang tua sendiri. Kalau mereka kecil hati, samalah seperti tersinggungnya hati emak. Kita sayang anaknya kenapa tidak sayang orang yang melahirkannya juga? "Saya tahu, ada menantu kecil hati dan pendam perasaan terhadap mentua yang terlalu ambil berat tentang anaknya. Bersabarlah dan jalin hubungan baik kerana taraf mereka sama seperti ibu bapa kandung," jelasnya.
Kewajipan anak lelaki, pertama kepada Allah, kedua rasul, ketiga emak dan emak mentua, keempat bapa dan bapa mentua dan kelima baru isteri. Isteri kena faham, kalau dia sayang dan melebihkan ibu bapa, itu memang wajar. "Sebaliknya anak perempuan, yang pertama Allah, kedua rasul dan ketiga suami.. Jalan pintas ke syurga bagi anak-anak selain Allah adalah emak dan ayahnya. "Perasaan mentua perlu dijunjung kerana mereka berhak ke atas menantu. Seperti kisah Nabi Allah Ibrahim dengan anaknya Nabi Ismail. Suatu hari, Nabi Ibrahim ke rumah anaknya dan kebetulan Nabi Ismail tidak ada di rumah isterinya pun tidak kenal dengan mentuanya. Menantu berkasar menyebabkan Nabi Ibrahim kecil hati. Dan sebelum balik dia berpesan kepada menantunya suruh suaminya tukar alang rumah kepada yang baru. Bila Nabi Ismail balik, isterinya pun menggambarkan rupa lelaki tersebut menyampaikan pesan. Nabi Ismail sedar itu adalah ayahnya. Nabi Ismail insaf di sebalik simbol kata-kata ayahnya, bahawa isterinya bukan daripada kalangan wanita yang berakhlak, lalu diceraikan. Nabi Ismali berkahwin kali kedua dan bapanya masih tidak mengenali menantu. Sekali lagi Nabi Ibrahim melawat dan menantunya melayan dengan bersopan santun walaupun tidak kenal siapa NabiIbrahim. Nabi Ibrahim tertarik hati dan sebelum balik berpesan lagi, katakan alang rumah anaknya sudah cukup baik dan jangan ditukar kepada yang lain.
lace w:st="on"Ada lace sebanyak 501 tips yang diberikan oleh penulis iaitu Robert D. Ramsey untuk mempertingkatkan potensi anak-anak anda dan seterusnya menempatkan anak-anak anda dikalangan winners. Tips ini menurut penulis jika diamalkan mampu menjadikan anak-anak kita sebagai winners. Penulis berpendapat apa yang membezakan antara winners dan losers adalah mudah iaitu:-
Winners percayakan diri mereka dan boleh membayangkan diri mereka dikalangan orang yang berjaya sementara losers merasakan diri mereka tidak boleh.
Tips:
1. Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).
2. Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)
3. Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)
4. Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).
5. Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.
6. Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).
7. Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.
8. Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)
9. Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.
10. Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.
11. Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).
12. Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.
13. Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan andasuami isteri.
14. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.
15. Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalammasa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.
16. Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,
17. Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.
18. Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.
19. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi.. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri
Saturday, July 4, 2009
Sajak sangka2
SANGKA-SANGKA
Manusia hari ini suka sangka-sangka
Ada sangkaan baik …….
Ada sangkaan buruk ……
Orang beribadah disangka riak
Orang yang rileks disangka malas
Orang berpakaian baru disangka menunjuk
Orang berpakaian lama disangka hina
Orangh makan banyak disangka pelahap
Orang makan sikit disangka ` diet ‘
Orang berperangai baik disangka buruk
Orang berperangai buruk disangka baik
Orang senyum disangka mengejek
Orang yang masam disangka merajuk
Orang berbincang disangka mengumpat
Orang yang diam disangka menyendiri
Orang yang menawan disangka menggoda
Orang yang ceria disangka mengada
Orang yang bertanya disangka menyibuk
Mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah
Mana tahu yang masam itu kerana mengenang dosa
Mana tahu berbincang itu memberi pendapat
Mana tahu yang diam itu kerana beribadah
Mana tahu yang menawan itu bersih wataknya
Mana tahu yang ceria itu cerdas mindanya
Mana tahu yang bertanya itu perihatin orangnya
Sesuatu perkara yang kita lihat
Jangan suka sangka-sangka
Sikap sangka – sangka akan memusnahkan jiwa
Kerap sangka-sangka mengundang celaka
Jangan terlalu bersangka-sangka
Jauhi sikap suka sangka-sangka
SANGKA-SANGKA
Manusia hari ini suka sangka-sangka
Ada sangkaan baik …….
Ada sangkaan buruk ……
Orang beribadah disangka riak
Orang yang rileks disangka malas
Orang berpakaian baru disangka menunjuk
Orang berpakaian lama disangka hina
Orangh makan banyak disangka pelahap
Orang makan sikit disangka ` diet ‘
Orang berperangai baik disangka buruk
Orang berperangai buruk disangka baik
Orang senyum disangka mengejek
Orang yang masam disangka merajuk
Orang berbincang disangka mengumpat
Orang yang diam disangka menyendiri
Orang yang menawan disangka menggoda
Orang yang ceria disangka mengada
Orang yang bertanya disangka menyibuk
Mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah
Mana tahu yang masam itu kerana mengenang dosa
Mana tahu berbincang itu memberi pendapat
Mana tahu yang diam itu kerana beribadah
Mana tahu yang menawan itu bersih wataknya
Mana tahu yang ceria itu cerdas mindanya
Mana tahu yang bertanya itu perihatin orangnya
Sesuatu perkara yang kita lihat
Jangan suka sangka-sangka
Sikap sangka – sangka akan memusnahkan jiwa
Kerap sangka-sangka mengundang celaka
Jangan terlalu bersangka-sangka
Jauhi sikap suka sangka-sangka
25 health benefits of lemon
25 Health Benefits of Lemon ....
Lemon is one of those super foods with a myriad health and cosmetic benefits. There are a few persons
for whom it is an allergen, so make sure you are not allergic to this natural product, before you start enjoying the many benefits.
1. Lemon being a citrus fruit, fights against infection.
It helps in production of WBC's and antibodies in blood which attacks the invading microorganism and prevents infection.
2. Lemon is an antioxidant which deactivates the free radicals preventing many dangerous diseases like stroke, cardiovascular diseases and cancers.
3. Lemon lowers blood pressure and increases the levels of HDL (good cholesterol) .
4. Lemon is found to be anti-carcinogenic which lower the rates of colon, prostate, and breast cancer.
They prevent faulty metabolism in the cell, which can predispose a cell to becoming carcinogenic.
Also blocks the formation of nitrosamines in the gut.
5. Lemon juice is said to give a glow to the skin.
6. A few drops of lemon juice in hot water are believed to clear the digestive system and purify liver as well.
7. The skin of lemon dried under the sun and then ground to make powder can be applied to the hair for a
few minutes before bath which relieves head ache and cools the body.
8. Applying lemon juice to acne dries the existing ones and prevents from getting more.
9. Lemon juice acts as a natural hair lightner and skin bleach which reduces the pigment melanin and prevents
the risk of chemical allergic reactions which is common with hair dyes and bleaches.
10. Lemon juice is given to relieve gingivitis, stomatitis, and inflammation of the tongue.
11. Lemon juice is given to prevent common cold.
12. Lemon juice is given to prevent or treat urinary tract infection and gonorrhea.
13. Lemon juice is applied to the sites of bites and stings of certain insects to relieve its poison and pain.
14. Lemon juice relieves colic pain and gastric problems.
15. Lemon juice soothes the dry skin when applied with little glycerin.
16. Lemon juice used for marinating seafood or meat kills bacteria and other organisms present in them,
thereby prevents many gastro-intestinal tract infections.
17. Lemon juice with a pinch of salt (warm) every morning lowers cholesterol levels and brings down your weight.
18. Lemon juice is the best drink to prevent dehydration and shock in case of diarrhea.
19. Lemon juice can also be used as a mouthwash. It removes plaque, whitens the teeth and strengthens the enamel.
20. A table spoon on thick lemon syrup everyday relieves asthma.
21. Lemon juice relieves chilblains and itchy skin.
22. Gargling lemon juice relieves throat infection and also used as a treatment for diphtheria.
23. Lemon juice is an excellent treatment for dandruff and greasy hair.
24. Lemon applied over the face removes wrinkles and keeps you young.
25. Lemon juice helps to prevent and cure osteoarthritis.
Lemon is one of those super foods with a myriad health and cosmetic benefits. There are a few persons
for whom it is an allergen, so make sure you are not allergic to this natural product, before you start enjoying the many benefits.
1. Lemon being a citrus fruit, fights against infection.
It helps in production of WBC's and antibodies in blood which attacks the invading microorganism and prevents infection.
2. Lemon is an antioxidant which deactivates the free radicals preventing many dangerous diseases like stroke, cardiovascular diseases and cancers.
3. Lemon lowers blood pressure and increases the levels of HDL (good cholesterol) .
4. Lemon is found to be anti-carcinogenic which lower the rates of colon, prostate, and breast cancer.
They prevent faulty metabolism in the cell, which can predispose a cell to becoming carcinogenic.
Also blocks the formation of nitrosamines in the gut.
5. Lemon juice is said to give a glow to the skin.
6. A few drops of lemon juice in hot water are believed to clear the digestive system and purify liver as well.
7. The skin of lemon dried under the sun and then ground to make powder can be applied to the hair for a
few minutes before bath which relieves head ache and cools the body.
8. Applying lemon juice to acne dries the existing ones and prevents from getting more.
9. Lemon juice acts as a natural hair lightner and skin bleach which reduces the pigment melanin and prevents
the risk of chemical allergic reactions which is common with hair dyes and bleaches.
10. Lemon juice is given to relieve gingivitis, stomatitis, and inflammation of the tongue.
11. Lemon juice is given to prevent common cold.
12. Lemon juice is given to prevent or treat urinary tract infection and gonorrhea.
13. Lemon juice is applied to the sites of bites and stings of certain insects to relieve its poison and pain.
14. Lemon juice relieves colic pain and gastric problems.
15. Lemon juice soothes the dry skin when applied with little glycerin.
16. Lemon juice used for marinating seafood or meat kills bacteria and other organisms present in them,
thereby prevents many gastro-intestinal tract infections.
17. Lemon juice with a pinch of salt (warm) every morning lowers cholesterol levels and brings down your weight.
18. Lemon juice is the best drink to prevent dehydration and shock in case of diarrhea.
19. Lemon juice can also be used as a mouthwash. It removes plaque, whitens the teeth and strengthens the enamel.
20. A table spoon on thick lemon syrup everyday relieves asthma.
21. Lemon juice relieves chilblains and itchy skin.
22. Gargling lemon juice relieves throat infection and also used as a treatment for diphtheria.
23. Lemon juice is an excellent treatment for dandruff and greasy hair.
24. Lemon applied over the face removes wrinkles and keeps you young.
25. Lemon juice helps to prevent and cure osteoarthritis.
Friday, July 3, 2009
Bahan awet dalam makanan
Di Malaysia industri makanan masih terkawal khususnya dari segi penggunaan bahan pengawet dalam makanan. Namun begitu kita sebagai pengguna perlu peka serta tahu serba sedikit tentang jenis-jenis pengawet yang digunakan dalam makanan yang disajikan kepada kita saban hari!-
1) Asid benzoik dan benzoat _ Asid benzoikdikenali dengan nama kimianya sebagai karboksibenzena atau asid benzena karboksilik atau asid fenilfromik. Asid ni wujud secara asli dsalam tumbuhan; pokok styrax dalam bentuk damar (resin). Banyak terdapat di Asia Tenggara serta Sumatra.. Selain itu asid ni boleh juga didapati tetapi dalam jumlah yang kecil dari pokok kranberi, prun, kayu manis, bungacengkih, plum greengage,epal, dan plum Reine-clude. asid bernzoikjuga ditemui dalamkeju yang berpunca dari pencemaran daripada bahan bungkusan dan asid hipurik yang wujud secara asli dalam keju. Sebenarnya nya asid ini telah lama digunakan dalam makanan, sejak seawal tahun 1900 lagi.. Kesan sampingan asig ini jika dimakan dengan banyak boleh menyebabkan loya, sakit perut, dan juga memeri kesan alahan.
Terdapat 5 jenis atau kumpulan makanan yang boleh mengandungi asid benzoik saaja tanpa awt lain. Contohnya ialah (dalam kandungan ialah jumlah maksimum dlm mg/kg yang dibenarkan).
a) Rempah kari (350)
b) Pes ikan, belacan,cencaluk, otrakudang,, pekasam (750)
c) Cili sluri atau cili boh (750)
d) Hasil kacang soya fermentasi (1000)
e) Pekatan minumanberperisa yg memerlukan pencairan lebih 50 kali
dan penambahan gula (1000)
Hanya 2 jenis makanan yang dibenarkan mengandungi asid benzoik dan
sulfur dioksida, iaitu:
a) Sos lain (750)
b) Sos kacang soya, sos protein sayuur hidrolisis
sos protein tumbuhan hidrolisis, sos tiram
dan sos ikan (1000)
Had maksimum yang diberikan ini hanya jika asid benzoik sahaja digunakan tanpa sulfur dioksida. Jika kedua-dua digunakan amaun ini akan kurang mengikut peratusan tiap-tiap bahan awet yang digunakan tidak boleh melebihi 100%.
Hanya satu jenis makanan yang boleh mengandungi gabungan asid benzoik serta asid sorbik, iaitu marjerin dalam kadar 1000mg/kg. Has maksima inidiberikan jika asid benzoik sahaja digunakan tanpaasid sorbik. Jika gabungan kedua-dua bahan awet digunakan, amaun ini akan berkurangan mengikut peratusan yang digunakan.
Terdapat 14 kumpulan makanan yang boleh mengandungi gabungan asid benzoik,sulfur dioksida dan asid sorbik,iaitu:
Makanan Kadar maksimum(mg/kg)jika
asid benzoik shj
1. Jus buah uth diminum terus 350
2. Buah-buahan diawet yang tidak dinyatakan
selainnya dalam jadual ini 550
3. Minuman ringan untuk diminum terus
(tidak termasuk airmineral) 350
4. Sayur-sayuran kering,asin,jeruk asin kering
jeruk kering 750
5. Esen dan emulsi perisa 350
6. Buah-buahan yahng dibuat halwa kering,
(termasuk kundur,kulit dan buah pala
bersalut gula. 350
7. Jeruk buah (termasuk dalam bentuk ditoskan) 550
8. Jem,jeli buah, marmalad 450
9. Jem,jeli buah, marmalad sebagai makanan tenaga
rendah 450
10.Jus buah pekat 800
11.Minuman ringan yang memerlukan pencairan 800
12.Toping 800
13.Pulpa buah untuk pengilangan 1000
14.Pulpa buah 1000
15.Jeruk selain jeruk buah dan jeruk sayur 350
1) Asid benzoik dan benzoat _ Asid benzoikdikenali dengan nama kimianya sebagai karboksibenzena atau asid benzena karboksilik atau asid fenilfromik. Asid ni wujud secara asli dsalam tumbuhan; pokok styrax dalam bentuk damar (resin). Banyak terdapat di Asia Tenggara serta Sumatra.. Selain itu asid ni boleh juga didapati tetapi dalam jumlah yang kecil dari pokok kranberi, prun, kayu manis, bungacengkih, plum greengage,epal, dan plum Reine-clude. asid bernzoikjuga ditemui dalamkeju yang berpunca dari pencemaran daripada bahan bungkusan dan asid hipurik yang wujud secara asli dalam keju. Sebenarnya nya asid ini telah lama digunakan dalam makanan, sejak seawal tahun 1900 lagi.. Kesan sampingan asig ini jika dimakan dengan banyak boleh menyebabkan loya, sakit perut, dan juga memeri kesan alahan.
Terdapat 5 jenis atau kumpulan makanan yang boleh mengandungi asid benzoik saaja tanpa awt lain. Contohnya ialah (dalam kandungan ialah jumlah maksimum dlm mg/kg yang dibenarkan).
a) Rempah kari (350)
b) Pes ikan, belacan,cencaluk, otrakudang,, pekasam (750)
c) Cili sluri atau cili boh (750)
d) Hasil kacang soya fermentasi (1000)
e) Pekatan minumanberperisa yg memerlukan pencairan lebih 50 kali
dan penambahan gula (1000)
Hanya 2 jenis makanan yang dibenarkan mengandungi asid benzoik dan
sulfur dioksida, iaitu:
a) Sos lain (750)
b) Sos kacang soya, sos protein sayuur hidrolisis
sos protein tumbuhan hidrolisis, sos tiram
dan sos ikan (1000)
Had maksimum yang diberikan ini hanya jika asid benzoik sahaja digunakan tanpa sulfur dioksida. Jika kedua-dua digunakan amaun ini akan kurang mengikut peratusan tiap-tiap bahan awet yang digunakan tidak boleh melebihi 100%.
Hanya satu jenis makanan yang boleh mengandungi gabungan asid benzoik serta asid sorbik, iaitu marjerin dalam kadar 1000mg/kg. Has maksima inidiberikan jika asid benzoik sahaja digunakan tanpaasid sorbik. Jika gabungan kedua-dua bahan awet digunakan, amaun ini akan berkurangan mengikut peratusan yang digunakan.
Terdapat 14 kumpulan makanan yang boleh mengandungi gabungan asid benzoik,sulfur dioksida dan asid sorbik,iaitu:
Makanan Kadar maksimum(mg/kg)jika
asid benzoik shj
1. Jus buah uth diminum terus 350
2. Buah-buahan diawet yang tidak dinyatakan
selainnya dalam jadual ini 550
3. Minuman ringan untuk diminum terus
(tidak termasuk airmineral) 350
4. Sayur-sayuran kering,asin,jeruk asin kering
jeruk kering 750
5. Esen dan emulsi perisa 350
6. Buah-buahan yahng dibuat halwa kering,
(termasuk kundur,kulit dan buah pala
bersalut gula. 350
7. Jeruk buah (termasuk dalam bentuk ditoskan) 550
8. Jem,jeli buah, marmalad 450
9. Jem,jeli buah, marmalad sebagai makanan tenaga
rendah 450
10.Jus buah pekat 800
11.Minuman ringan yang memerlukan pencairan 800
12.Toping 800
13.Pulpa buah untuk pengilangan 1000
14.Pulpa buah 1000
15.Jeruk selain jeruk buah dan jeruk sayur 350
Thursday, July 2, 2009
Kondisioner makanan
Jangan terkeliru dengan hair conditioner. Tapi fungsinya taklah jauh sangat bezanya. Sebenarnya kondisioner makanan ni mengikut takrifnya ialah apa-apa bahan yang ditambahkan pada makanan bagi tujuan teknologi untuk mendapatkan makanan yang dihasratkan.Jenis -jenis kondisioner makanan adalah seperti pengemulasi dan agen antibuih, penstabil, pemekat,kanji diubahsuai dan agen penggelan, pengawal asid,pelarut, agen antikempal.Di antara beberapa fungsi kondisioner makanan:
1) Agen antibertali _ mnghalang doh roti menjadi berlendir (basi) atau bertali.
2) Agen antibuih _ mengawal atau mengurangkan pembentukan buih semasa proses memasak, fermentasi dan pembotolan
3) Agen antilekat _ menghalang makanan seoerti roti daripada melekat pada bekas pembakar
4) Agen antipemerangan _ menghalang makanan daripada berubah warna menjadi perang atau birat terutamanya dalamm buah-buahan atyau sayuran dipotong segar.
5) Agen antikempal _ menghalang makanan daripada menyerap lembapan lalu kmenjadi keras
6) Agen jasad _ memberikan 'jasad' dalam sesuatu makanan cecair seperti sup dan minuman
7) Agen pemejal _ menghalang buah-buahan atau sayuran proses daripada menjadi lembut dan menambahkan keranggupannya.
8) Agen penaik _ menjadikan tekstur makanan lebih ringan
9) Agen penimbal _ pengawal pH semasa pemprosesan makanan seperti keju dan dalam proses fermentasi supaya dapat mengoptimum pertumbuhan mikrooraganisma. Semasa proses fermentasi, asid akan terhasil dan pH akan berubah. tetapi dengan adanya agen penimbal pH ini, pH akan tetap sama.
10)Agen pengeruh _ mengeruhkan minuman supaya nampak seperti perhanan asli. bahan ini menghalang zarah halus daripada mendak
11)Agen penghalus _ Membantu memendakkan zarah halus dalam cairan supaya mudah ditapis keluar
12)Agen pengekaL LEMBAPAN _ mengekalkan lembapan makanan daripada menjadi kering supaya tetap kelihatan baik
13)Agen pengilat _ mengilatkan makanan sepertiyang dapat dilihat dalam geguli cokelat
14)Agen penjernih _ (sama seperti agern penghalus
15)Agen pengkelat _ Mengikat logam supaya tidak memangkin tindakbalas pengoksidan yangmenyebabkan minyak tengik atau perubahan warna dalam buah-buahan dan sayuran
16)Agen propelan _ gas yang digunakan untuk pembentukan buih dan sebagai penyembur makanan dalam tin bertekanan tinggi seperti whipped cream
17)Bahan alkali _ mengubah darjah alkali makanan seperti meneutralkan krim masam
18)Bahan isian _ ditambahkan supaya dapat memberikan berat atau saiz yang lebih
19)Bahan pengawal asid _ pengawal asid ialah asid (kebanyakan asid organik) yang digunakan untuk mengubah darjah kemasaman makanan
20)Bahan pengawet _ bertindak sebagai bahan awet dengan mengurangkan atau merencatkan pertumbuhan bakteria.Keadaan yang berasid menghalang pertumbuhan mikroorganisma.
21)Kondisioner doh _ untuk mendapatkan hasil doh yang kering, lebih kenyal dan senang dimesin supaya mutu yang sama diperoleh.
22)Makanan yis _ digunakan dalam fermentasi arak dan makanan bakar supaya proses fermentasi oleh yis dapat dikawal mengikut kehendak pengusaha
23)Pembantu perisa _ bahan yang membantu atau mengubahsuai sifat bahan perisa utama dalam makanan. Contohnya asidasetik dalam cuka, asid sitrik dalam minuman sitrus, asid malek dalam minuman epal, asid tartarik dalam anggur, dan asid karbonik dalam minuman ringan berkarbonat
24)Pengemulsi _ digunakan untuk menyebarkan atau mencampurkan zarah butir yang halus dari satu cecair ke dalam satu cecair yanglain, untuk mencampurkan minyak dengan air untuk menghasilkan marjerin atau cuka dengan minyak dalam sos salad (salad dressing). Pengemulsi asli terdiri dari lesitin dalam kacang soya dan telur, susu dan mentegaBahan ini berguna dalam memberikan tekstur yanglicin kepada aiskrim, memanjangkan jangka hayat halwa dipasaran dan menghalang coklat drpd menjadi putih atau bloom(mentega koko berpisah dari coklat). Dalam krim bukan susu, bahan ini berguna untuk memastikannya tersebar ke dalam minuman. Kos pengemulsi asli adalah mahal.
25)Penstabil _ digunakan untuk memastikan sesuatu campuran makanan tidak terasing contohnya dalam minuman kordial supaya tiada mendakan berlaku. "Dalam aiskrim, bahan ini menghalang pembentukan hablur ais yangf merosakkan aiskrim. Biasanya bahan ini digunakan bersama-sama bahan pengemulsi. Pemekat juga ialah penstabil kerana pemekatannya menghalang sebatian daripada terasing.
26)Pensinergi pengantioksida _ kehadiran bahan ini akan meningkatkan keberkesanan sesuatu penggantioksida untuk mengurangkan ketengikan dan perubahan warna (pemerangan)
27)Pemekat,kanji ubahsuai dan agen penggelan _ bahan ini digunakan untuk mengelokkan lagi tekstur dan konsistensi dalammakanan seperti aiskrim, puding, minuman, sos salad, yogurt, sup, makanan dan rumusan bayi dan makanan lain.
di samping itu, pemekat juga dapat membaiki kestabilan sesuatu emulsi (pembauran).Pemekat juga dapat mengawal pembentukan ais dalam aiskrim, menghalang minyak dan cukaterasing daripada sossalad dengan menyerap sebahagian air.
28)Pengeemulsi dan agen antibuih _ Kumpulan addtif yang paling banyak digunakan sebagai pengemulsi ialah monogliserida dan digliserida. Gliserida ialah ester gliserol (gliserol ialah alkohol polihidrik yang wujud secara asli untuk pembentukan lelemak) dan asid lemak yang mempunyai satu kumpulan hidroksil ataulebih dalam gliserol digantikan oleh radikalasid. Gliserida ialah komponen utama dalamlemak, minyak makanan dan tubuh manusia sebagai trigliserida. gliserida disediakan secara sintetik.
8)
1) Agen antibertali _ mnghalang doh roti menjadi berlendir (basi) atau bertali.
2) Agen antibuih _ mengawal atau mengurangkan pembentukan buih semasa proses memasak, fermentasi dan pembotolan
3) Agen antilekat _ menghalang makanan seoerti roti daripada melekat pada bekas pembakar
4) Agen antipemerangan _ menghalang makanan daripada berubah warna menjadi perang atau birat terutamanya dalamm buah-buahan atyau sayuran dipotong segar.
5) Agen antikempal _ menghalang makanan daripada menyerap lembapan lalu kmenjadi keras
6) Agen jasad _ memberikan 'jasad' dalam sesuatu makanan cecair seperti sup dan minuman
7) Agen pemejal _ menghalang buah-buahan atau sayuran proses daripada menjadi lembut dan menambahkan keranggupannya.
8) Agen penaik _ menjadikan tekstur makanan lebih ringan
9) Agen penimbal _ pengawal pH semasa pemprosesan makanan seperti keju dan dalam proses fermentasi supaya dapat mengoptimum pertumbuhan mikrooraganisma. Semasa proses fermentasi, asid akan terhasil dan pH akan berubah. tetapi dengan adanya agen penimbal pH ini, pH akan tetap sama.
10)Agen pengeruh _ mengeruhkan minuman supaya nampak seperti perhanan asli. bahan ini menghalang zarah halus daripada mendak
11)Agen penghalus _ Membantu memendakkan zarah halus dalam cairan supaya mudah ditapis keluar
12)Agen pengekaL LEMBAPAN _ mengekalkan lembapan makanan daripada menjadi kering supaya tetap kelihatan baik
13)Agen pengilat _ mengilatkan makanan sepertiyang dapat dilihat dalam geguli cokelat
14)Agen penjernih _ (sama seperti agern penghalus
15)Agen pengkelat _ Mengikat logam supaya tidak memangkin tindakbalas pengoksidan yangmenyebabkan minyak tengik atau perubahan warna dalam buah-buahan dan sayuran
16)Agen propelan _ gas yang digunakan untuk pembentukan buih dan sebagai penyembur makanan dalam tin bertekanan tinggi seperti whipped cream
17)Bahan alkali _ mengubah darjah alkali makanan seperti meneutralkan krim masam
18)Bahan isian _ ditambahkan supaya dapat memberikan berat atau saiz yang lebih
19)Bahan pengawal asid _ pengawal asid ialah asid (kebanyakan asid organik) yang digunakan untuk mengubah darjah kemasaman makanan
20)Bahan pengawet _ bertindak sebagai bahan awet dengan mengurangkan atau merencatkan pertumbuhan bakteria.Keadaan yang berasid menghalang pertumbuhan mikroorganisma.
21)Kondisioner doh _ untuk mendapatkan hasil doh yang kering, lebih kenyal dan senang dimesin supaya mutu yang sama diperoleh.
22)Makanan yis _ digunakan dalam fermentasi arak dan makanan bakar supaya proses fermentasi oleh yis dapat dikawal mengikut kehendak pengusaha
23)Pembantu perisa _ bahan yang membantu atau mengubahsuai sifat bahan perisa utama dalam makanan. Contohnya asidasetik dalam cuka, asid sitrik dalam minuman sitrus, asid malek dalam minuman epal, asid tartarik dalam anggur, dan asid karbonik dalam minuman ringan berkarbonat
24)Pengemulsi _ digunakan untuk menyebarkan atau mencampurkan zarah butir yang halus dari satu cecair ke dalam satu cecair yanglain, untuk mencampurkan minyak dengan air untuk menghasilkan marjerin atau cuka dengan minyak dalam sos salad (salad dressing). Pengemulsi asli terdiri dari lesitin dalam kacang soya dan telur, susu dan mentegaBahan ini berguna dalam memberikan tekstur yanglicin kepada aiskrim, memanjangkan jangka hayat halwa dipasaran dan menghalang coklat drpd menjadi putih atau bloom(mentega koko berpisah dari coklat). Dalam krim bukan susu, bahan ini berguna untuk memastikannya tersebar ke dalam minuman. Kos pengemulsi asli adalah mahal.
25)Penstabil _ digunakan untuk memastikan sesuatu campuran makanan tidak terasing contohnya dalam minuman kordial supaya tiada mendakan berlaku. "Dalam aiskrim, bahan ini menghalang pembentukan hablur ais yangf merosakkan aiskrim. Biasanya bahan ini digunakan bersama-sama bahan pengemulsi. Pemekat juga ialah penstabil kerana pemekatannya menghalang sebatian daripada terasing.
26)Pensinergi pengantioksida _ kehadiran bahan ini akan meningkatkan keberkesanan sesuatu penggantioksida untuk mengurangkan ketengikan dan perubahan warna (pemerangan)
27)Pemekat,kanji ubahsuai dan agen penggelan _ bahan ini digunakan untuk mengelokkan lagi tekstur dan konsistensi dalammakanan seperti aiskrim, puding, minuman, sos salad, yogurt, sup, makanan dan rumusan bayi dan makanan lain.
di samping itu, pemekat juga dapat membaiki kestabilan sesuatu emulsi (pembauran).Pemekat juga dapat mengawal pembentukan ais dalam aiskrim, menghalang minyak dan cukaterasing daripada sossalad dengan menyerap sebahagian air.
28)Pengeemulsi dan agen antibuih _ Kumpulan addtif yang paling banyak digunakan sebagai pengemulsi ialah monogliserida dan digliserida. Gliserida ialah ester gliserol (gliserol ialah alkohol polihidrik yang wujud secara asli untuk pembentukan lelemak) dan asid lemak yang mempunyai satu kumpulan hidroksil ataulebih dalam gliserol digantikan oleh radikalasid. Gliserida ialah komponen utama dalamlemak, minyak makanan dan tubuh manusia sebagai trigliserida. gliserida disediakan secara sintetik.
8)
Pencelup dan pigmen dalam makanan
Sedari dahulu lagi, sejak zaman berzaman, makanan mana yang tidak ada pewarna? Masuklah Tesco, Giant atau Carrefour kah, sedikit sangat makanan yang tanpa pewarna atau pigmen. Bahayakah atau selamatkah? Nanti dulu. Mari kita dapat info sedikit tentang kedua-dua item ini.
Pencelup ialah hasil organik tiruan yang larut ke dalam bahan yang digunakan. Pencelup akan bercantum secara kimia dengan bahan yang dicelup dan menjadi sebahagian bahan tersebut. Apabila dilarutkannya dalam makanan, warnanya tersebar bersama-sama makanan tersebut dan sukar dipisahkan.
Kebanyakan pigmen pula ialah bahan yang tidak larut sama ada dalam pelarut organik atau air, kecuali pigmen asli seperti klorofil. Pigmen mewarnai makanan dengan penyebaran ke dalam makanan tersebut.Pigmen tidak melekat pada makanan dann kerana itu mudah terpisah daripada makanan.
Pewarna tiruan atau pun pencelup tiruan telah tercipta secara tidak sengaja oleh ahli sains bernama Perkin pada tahun 1856 lagi. Hanya pada tahun 1900 pencelup tiruan digunakan dalam makanan. antara pencelup makanan yang terdapat di Malaysia ialah Brilliant Black PN (hitam), Brilliant blue FCF (Biru), Carmoisine (Merah), Chocolate brown HT ( Coklat), Erythrosin BS (Merah), Fast Green FCF(Hijau), Indigotine (Biru), Ponceau 4R (Merah), Sunset Yellow FCF( Merah), Tartrazina (Kuning), Allura Red AC(Merah), Quinoline Yellow(Kuning), Amaranth (Merah), Green S ( Hijau), Red 2G (Merah). Kurang pasti yang manakah telah diharamkan!
Pigmen pula terbahagi kepada 2 jenis : organik dan tak oraganik.
Pigmen organik terdiri daripada sumber haiwan (karmina), sayuran (klorofil, xantofil, litmus, flavon, karotena) dan sintetik (laka) iaitu pencelup tiruan yang dibenarkan. Pigmen tak organik pula terdiri daripada oksida logam (ferum oksida, titanium dioksida)
a) Pigmen haiwan - karmina: bahan iniialah laka/penceluip daipada pigmen kokineal yang memberikan warna merah
b) pigmen sayuran - klorofil : jenis a,b ,c, pigmen warna hijau dan merupakan porfirin yang mengandungi magnesium secara teknikalnya dianggap sebagai lilin mikrohablur, karotenoid : pigmen yang berwarna kuning dan jingga - 2 jenis iaitu karotena dan xantofil, Flavanoid: pigmen yang berwarna merah, kuning, biru, jingga dan ivori
c) Laka (pencelup tiruan - dihasilkan dengan mencantumkan pencelup tiruan dengan laka
d) Pigmen tak organik
Ferum oksida (hitam kebiruan atau kehitaman)
Titaniumdioksida- pigmen berwarna putih.
Bagaimana pula makanan yang dibenarkan mengandungi pewarna atau pencelup tiruan. Makanan tersebut ialah seperti pes, serbuk penaik, hasil susu. bahan pemanis, konfeksi, daging kilangan, hasil ikan seperti pes ikan, cencaluk, belacan, keropok, pekasam, lemak makan seperti marjerin, vanaspati, minyak masak, hasil sayuran seperti sayur kering atau dehidrat, pes tomato, supdan stok sup, hasil buah-buahan seperti buah kering, glis buah, atau halwa buah, buah berkaling, koktel, puri buah, atau pes buah, jam, marmalad dan serikaya, sos cili, sos tomato, ketchup tomato dan jeruk, minuman ringan seperti sirap bua, kordial buah, atau skuasy buah, sirap berperisa atau kordial berperisa, minumamn jus buah, minuman buah, minuman berperisa, bes minuman ringan, dan minuman botani, minuman beralkohol seperti wain koktel, vermouth atau aperitif dan arak.
Terdapat 3 jenis makanan yang boleh mengandungi bahan pewarna daripada sumber sayuran sahaja iaitu pes keju, keju sapuan, atau keju campuran, keju kub dan keju luncheon. Juga terdapat 3 jenis makanan yang boleh mengandungi bahan pewarna yang dibenarkan sebagai penggred atau pengenalan iaitu buah-buahan segar, daging segar dan ikan segar sahaja. Terdapat 16 jenis makanan yang boleh mengandungi karamel sebagai bahan pewarna iaitu gula perang muda, sos ikan, otak udang, petis atau heko, protein sayuran hidrolisis atau protein tumbuhan hidrolisis, bir, lager ale atau stout, brandi, rum, brandi buah, wiski, cuka suling, cuka, cuka sebatian, cuka buatan atau cuka tiruan, sos soya, sosprotein hidrolisis atau sos protein tambahan, cutni.
Pencelup ialah hasil organik tiruan yang larut ke dalam bahan yang digunakan. Pencelup akan bercantum secara kimia dengan bahan yang dicelup dan menjadi sebahagian bahan tersebut. Apabila dilarutkannya dalam makanan, warnanya tersebar bersama-sama makanan tersebut dan sukar dipisahkan.
Kebanyakan pigmen pula ialah bahan yang tidak larut sama ada dalam pelarut organik atau air, kecuali pigmen asli seperti klorofil. Pigmen mewarnai makanan dengan penyebaran ke dalam makanan tersebut.Pigmen tidak melekat pada makanan dann kerana itu mudah terpisah daripada makanan.
Pewarna tiruan atau pun pencelup tiruan telah tercipta secara tidak sengaja oleh ahli sains bernama Perkin pada tahun 1856 lagi. Hanya pada tahun 1900 pencelup tiruan digunakan dalam makanan. antara pencelup makanan yang terdapat di Malaysia ialah Brilliant Black PN (hitam), Brilliant blue FCF (Biru), Carmoisine (Merah), Chocolate brown HT ( Coklat), Erythrosin BS (Merah), Fast Green FCF(Hijau), Indigotine (Biru), Ponceau 4R (Merah), Sunset Yellow FCF( Merah), Tartrazina (Kuning), Allura Red AC(Merah), Quinoline Yellow(Kuning), Amaranth (Merah), Green S ( Hijau), Red 2G (Merah). Kurang pasti yang manakah telah diharamkan!
Pigmen pula terbahagi kepada 2 jenis : organik dan tak oraganik.
Pigmen organik terdiri daripada sumber haiwan (karmina), sayuran (klorofil, xantofil, litmus, flavon, karotena) dan sintetik (laka) iaitu pencelup tiruan yang dibenarkan. Pigmen tak organik pula terdiri daripada oksida logam (ferum oksida, titanium dioksida)
a) Pigmen haiwan - karmina: bahan iniialah laka/penceluip daipada pigmen kokineal yang memberikan warna merah
b) pigmen sayuran - klorofil : jenis a,b ,c, pigmen warna hijau dan merupakan porfirin yang mengandungi magnesium secara teknikalnya dianggap sebagai lilin mikrohablur, karotenoid : pigmen yang berwarna kuning dan jingga - 2 jenis iaitu karotena dan xantofil, Flavanoid: pigmen yang berwarna merah, kuning, biru, jingga dan ivori
c) Laka (pencelup tiruan - dihasilkan dengan mencantumkan pencelup tiruan dengan laka
d) Pigmen tak organik
Ferum oksida (hitam kebiruan atau kehitaman)
Titaniumdioksida- pigmen berwarna putih.
Bagaimana pula makanan yang dibenarkan mengandungi pewarna atau pencelup tiruan. Makanan tersebut ialah seperti pes, serbuk penaik, hasil susu. bahan pemanis, konfeksi, daging kilangan, hasil ikan seperti pes ikan, cencaluk, belacan, keropok, pekasam, lemak makan seperti marjerin, vanaspati, minyak masak, hasil sayuran seperti sayur kering atau dehidrat, pes tomato, supdan stok sup, hasil buah-buahan seperti buah kering, glis buah, atau halwa buah, buah berkaling, koktel, puri buah, atau pes buah, jam, marmalad dan serikaya, sos cili, sos tomato, ketchup tomato dan jeruk, minuman ringan seperti sirap bua, kordial buah, atau skuasy buah, sirap berperisa atau kordial berperisa, minumamn jus buah, minuman buah, minuman berperisa, bes minuman ringan, dan minuman botani, minuman beralkohol seperti wain koktel, vermouth atau aperitif dan arak.
Terdapat 3 jenis makanan yang boleh mengandungi bahan pewarna daripada sumber sayuran sahaja iaitu pes keju, keju sapuan, atau keju campuran, keju kub dan keju luncheon. Juga terdapat 3 jenis makanan yang boleh mengandungi bahan pewarna yang dibenarkan sebagai penggred atau pengenalan iaitu buah-buahan segar, daging segar dan ikan segar sahaja. Terdapat 16 jenis makanan yang boleh mengandungi karamel sebagai bahan pewarna iaitu gula perang muda, sos ikan, otak udang, petis atau heko, protein sayuran hidrolisis atau protein tumbuhan hidrolisis, bir, lager ale atau stout, brandi, rum, brandi buah, wiski, cuka suling, cuka, cuka sebatian, cuka buatan atau cuka tiruan, sos soya, sosprotein hidrolisis atau sos protein tambahan, cutni.
Subscribe to:
Posts (Atom)