Friday, February 27, 2009

Selom

Sejenis sayuran/ulam yang tidak asing lagi di sebelah utara semenanjung. Laksa utara tanpa daun selom tak sah.
Pokoknya hidup subur di kawasan berair.Daunnya sedap dibuat ulam makan dengan sambal belacan ditumbuk bersama buah binjai yang masak. Kerabu daun selom dengan udang padang pun amat sedap.( Mungkin generasi sekarang dah tak kenal pokok atau buah binjal). Keseluruhan pokok selom mampu `mencuci organ-organ utama' dan berupaya mengurangkan demam (febrifuge). Pokoknya yang dilumatkan boleh ditempek/tampal untuk melegakan selsema, demam, demam kuning, haematuria ( darah dalam air kencing). Keseluruhan pokoknya mempunyai ciri antioksidan serta tonik kesihatan. mlah ekstrak minyak dari bijinya berkesan melaway fungi patogenik.

Peria Katak

Nama herba/sayuran yang sering disebut-sebut dalam masyarakat Melayu Malaysia. Juga dikenali sebagai peria laut, Bitter gourd, Bitter Melon, African cucumber dan balsam apple. Nama botaninya pula ialah Momordica charantia.
Pokoknya seperti pokok peria yang kita gunakan untuk masak sayur, cuma buahnya lebih kecil. Semua bahagian buah peria katak pahit, termasuk buahnya! Khasiat perubatan ialah pada buahnya. Buah peria katak atau pun jus buahnya boleh menyembuh kencing manis, gout, rheumatik, masalah haid, demam, kecacingan, angin, penyakit hati, selsema, demam selsema, kanser, ketumbuhan kolestrol tonggi, prostat, psoriasis dan banyak lagi. Namun begitu penggunaannya harus berhati-hati kerana dos yang berlebihan boleh menyebabkan antaranya hypoglycaemia, termasuk juga memberi kesan terhadap kesuburan, radang hati dan juga keguguran