Friday, August 20, 2010

Kenapa Susu Kambing

Banyak kajian tentang khasiat susu kambing yang telah dijalankan dipelbagai uinversiti serta beberapa orang pakar seluruh dunia. Secara kolektifnya, semua kajian membawa kepada penemuan yang memeranjatkan tentang betapa berkhasiatnya susu kambing untuk kesihatan dan keseimbangan badan manusia.

KANDUNGAN PROTIN TERBAIK SELEPAS SUSU IBU
Kandungan protin dalam susu kambing hampir menyamai susu ibu .Ia mengandungi 22 asid amino termasuk 8 jenis asid amino essential.

MENGUATKAN TULANG
Gabungan kalsium dan fosforus yang membentuk kalsiam fosfat yang terdapat dalam komponen susu kambing penting untuk membentuk  struktur dan kekuatan tulang serta beberapa fungsi tubug yang lain.

MENGURANGKAN RISIKO PARU-PARU
Susu kambing juga mengandungi selenium ayng dikatakan paling tinggi berbanding susu lembu dan prosuk tenusu lain. Selenium merupakan elemen efektif dalam melawan kanser. Hasil daripada kajian Dr Larry Cark dari Arizona Cancer Centre menunjukkan tambahan selenium dapat mengurangkan risiko kanser paru-paru sebanyak 46%.

MENGURANGKAN RISIKO PENYAKIT JANTUNG KORONARI
Kajiajn yang dibuat di Universiti Reading , Cardiff  dan Bristol mendapati mereka yang mengamalkan meminum susu kambing  berkesan mengurangkan risiko penyakit jantung koronari dan strok sebanyak 15-20%.
Selain dari  itu ia terbukti mengandungi probiotik

MEMUDAHKAN PENCERNAAN DAN PENGHADAMAN
Mungkin ramai yang tidak mengetahui v=bahawa probiotik atau bakteria baik seperti Lactobasillus bermanfaat dalam merangsangkan kesihatan saluran usus. Bukti terkini menunjukkan bahawa Lactobasillus  sebagai probiotik yang berpotensi besar untuk kesihatan imun. Probiotik juga menghasilkan bahan anti mikro, iaitu nutrien yang terdapat menentang jangkitan akibat patogen dalam salur pencernaan.

KAJIAN UMUM
Kajian saintifik juga mendapati yang susu kambing kaya dengan protin, enzim, dan mengandungi faktor anti penuaan, artheritis, serta anti barah. Ia juga mengandungi antibodi untuk merawat  penyakit gastrik, demam kuning, lelah, penyakit kulit, sakit jantung peringkat awal, ulser perut, serta membantu pembentukan tulang dan gigi.

Selain dari itu berbanding dengan susu lembu, susu kambing adalah  lebih berkhasiat. Ia dapat menolong mencegah anaemia, tulang rapuh dan mencerdaskan minda kanak-kanak.
Fakta yang paling menarik  tentang susu kambing ialah  komposisinya yang mengandungi 13% lebih kalsium, 25% lebih vitamin B-6, 27% lebih antioksida selenium, 47% lebih vitamin A, 1.34% lebih kalium, 3.5% lebih niasin dan bersifat alkali.. ini bermakan ia dapat membantu  mengatasi masalah gout atau kandungan asid yan tinggi dalam badan.

No comments:

Post a Comment